Snelle trip naar Oz

G'day mate!

Het laatste bericht kwam met kerstmis, uit Cusco. Inmiddels ben ik in Sydney beland en heb ik een hoop meegemaakt.

Natuurlijk hadden we een groot feest met Nieuwjaar. Het thema was Playboy en dus werden we allemaal uitgedost met konijnenoortjes, wat eerder een schattig effect had dan playboy. Het was enorm druk in de bar dus hadden we twee shifts van 3 personen per keer. Er was nog nooit iets van shifts geregeld in de bar dus toen we dat hoorden hadden we wel even schrik van hoe druk het zou worden.

Gelukkig was het allemaal heel goed volk en viel het werken nog wel mee. Rond kwart voor 12 was iedereen uiteraard goed zat en gingen we richting het Plaza de Armas. Toen ik daar aankwam wist ik niet wat ik zag. Alle inwoners van Cusco waren daar samen gekomen en rende rondjes op het plein (ondertussen het vuurwerk ontwijkend). Dit heb ik meegedaan voor 1 rondje en toen ben ik toch maar de club ingedoken. Met het hostel hebben wij die avond om 12 uur een nieuwe club geopend waar we allemaal gratis naar binnen mochten. Helaas regende het wel heel erg dus het vuurwerk was niet zo speciaal, alhoewel ik toch een paar hele mooie dingen heb gezien. Ik heb nog geprobeerd (gratis) te clubhoppen maar toen ik na 2 clubs ergens niet binnen mocht (de zin, 'ik werk in The Point', bracht me normaal overal gratis binnen), ben ik naar huis gegaan waar er een nieuw feestje was ontstaan op de patio.

Al met al, een geslaagde avond.

Na 5 weken werken in Cusco moest ik toch een keer doorreizen. Dus na een hoop twijfel of ik niet langer zou blijven, ben ik toch gegaan. De bus naar La Paz, de hoofdstad van Bolivia. Onderweg stopte we in Puno (Peru) en Copacobana (Bolivia), die beiden aan het meer van Titicaca liggen. Titicaca is het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld. Erg leuk, een grote plas water.. Na 10 minuten had ik het wel gezien en ben ik gaan schuilen voor de enorme regenbui. Gelukkig was de stop maar een uur en kon ik snel door naar La Paz.

In La Paz ben ik naar het vriendjes-hostel geweest van The Point. Een Iers hostel met een hoop maf barpersoneel. Al gauw kon ik daar beginnen te werken als ik wilde maar gelukkig kwam ik de volgende ochtend toen ik weer nuchter was, back to my senses, en ben ik toch verder gedaan.

In La Paz heb ik Death Road gedaan. Een lange weg die langs enorm diepe kliffen loopt. Dat leek me dus wel spannend. Helaas hadden we een stel gare Argentijnse meiden bij ons die niet snel durfden. Daarbij was het ongelooflijk koud en mistig. Omdat het zo mistig was, was het ook niet echt spannend. Het zou net zo goed 2 of 2000 meter naar beneden kunnen gaan. Het enige dat wees op de gevaarlijkheid waren de honderden kruizen naast de weg. Blijkbaar komen er jaarlijks 200 - 300 mensen om op die weg. Dat vertellen ze je overigens niet vantevoren..

De volgende dag ben ik naar San Pedro Prison geweest. Het is officieel illegaal maar het ging zo openlijk dat ik het me niet kan voorstellen dat de bewakers het niet weten. Mensen doen veel voor geld natuurlijk..

We werden buiten op het plein opgepikt en gingen met een groep van 12 naar binnen. We moesten ons inschrijven en (een hoop) betalen. Vervolgens gingen we door de beveiliging en werden we opgevangen door een gids. Met ons groepje van 8 kregen we een Portugese man die 25 jaar in Amsterdam had gewoond. Hij had geprobeerd cocaine te smokkelen en zat al 7 maanden vast. Als hij 4500 dollar zou betalen mocht hij ook naar huis, corruptie..

Het was echt een enorme ervaring. Binnen die muren hadden de mensen hun eigen wereldje opgebouwd. Inclusief winkels, sapbarretjes, copyshops, pooltafels, zwembadje (wat meer gebruikt werd om elkaar te verdrinken), voetbalveld, kinderopvang enz. Als iemand naar de gevangenis gestuurd wordt, mogen ze hun familie meenemen. Omdat dat vaak het enige is dat ze hebben, zitten er zeer veel kinderen en vrouwen daar. Helaas worden ze zeer vaak misbruikt.. De cellen kun je kopen voor 200 dollar voor een mini hok tot 800 voor een 3 kamer hok. Als je geen geld hebt slaap je 's nachts in de school. Alles is toegestaan (alcohol en drugs) daar. In deze gevangenis is ook het boek Marching Powder geschreven, wat ik heel graag nog wil lezen. http://www.marchingpowder.com/ geeft wat meer informatie over de gevangenis. Echt heel bizarre ervaring..

Die avond heb ik de bus gepakt naar Uyuni, waar de zoutvlakten zijn. Na een verschrikkelijke busrit van 12 uur waar ik niet kon slapen, ondanks twee slaaptabletten, kwamen we aan in Uyuni. Een klein woestijnachtig stadje (wel beetje koeler) met voornamelijk toeristen. Al snel werden we aangesproken door een aantal bureaus voor tours en hebben we maar besloten dezelfde dag nog op de toer te gaan.

We vertrokken eerst richting de zoutvlakten. Het was regenseizoen dus er lag een laag water op het zout, wat een mooie spiegel creeerde. Al snel ging de auto kapot en renden wij er dus snel uit. Na een hoop foto's en gegein moesten we toch weer verder. We mochten boven op de auto rijden, omdat we toch niet zo snel konden. Al snel droogden we op en hadden we een witte glinsterlaag op onze huid en mijn haar was keihard en wit. Zeer pijnlijk dat zout maar wel een mooi gezicht.

Vervolgens wilden we door naar het hotel maar de auto ging nog een keer of 5 stuk en we hebben een uur in een carwash gezeten om het weer aan elkaar te lassen.

Uiteindelijk kwamen we toch aan en konden we naar bed.

De volgende morgen weer om 6 uur op en gingen we door de woestijn rijden en stenen en meren bekijken. Erg leuk allemaal. Beetje maffe dingen uitgehaald in de auto waar de chauffeur een beetje gek van werd. Maar toen het bier tevoorschijn kwam, toverde hij ook tevreden een blikje tevoorschijn. Gelukkig was er niks in de wijde omgeving om tegenaan te botsen.

Die nacht zijn we met zijn allen eerst gaan slapen en hebben daarna een feestje gebouwd in het hostel. Helaas wordt de elektriciteit afgesloten na 9 uur, dus was het best donker en voornamelijk, ijskoud.

De volgende ochtend gingen we nog meer meren bekijken en naar warme baden. Ik was net een ijsklontje dus dat kwam zeer goed uit..

Mooie trip die eindigde in Chile waar we uiteindelijk de bus doornamen naar Santiago (24 uur.. :S).

In Santiago natuurlijk op stap en een beetje de culturele dingen bekeken. Ik ben zelfs in een Nationaal Historisch museum geweest. Historisch moment voor mij!

Doorgevlogen naar Buenos Aires, waar ik Olivier weer heb ontmoet. Die woont inmiddels daar en heeft een baantje gevonden. Overdag was ik een beetje rond gaan lopen en gaan shoppen. In een winkel was een jongen die mij nogal overdreven lang aankeek, wat ik een beetje vreemd vond. Die avond kwam ik er achter dat het Olivier was. Ik had hem totaal niet herkend, hij wist ook niet zeker of ik het was. Hij werkte dan ook in een vrouwen-kledingwinkel en had zijn haren geschoren, wat er totaal anders uitzag. Vreemde situatie..

Beetje BA gezien, de toerist uitgehangen en op stap geweest. Ook met een Zwitsers meisje een fietstocht gemaakt toen Olivier nog lag te slapen. Beetje moeilijk te vinden (we belandden al snel op de snelweg) maar wel interessant.

Daarna naar Sydney gevlogen, waar ik me nu aan het vermaken ben. Natuurlijk had ik een ongelooflijke jetlag. Ik had 14 januari min of meer overgeslagen en mijn idee was namelijk dat het zo'n 3 uur 's nachts was toen ik hier aankwam om 10 uur 's morgens. Toen moest ik nog de hele dag. Ik ben dus alles maar gaan regelen (telefoon, bank enz..) en heb mezelf gedwongen rond te lopen tot ik echt niet meer kon. Om 6 uur ben ik toch in slaap gevallen. Helaas om 1 uur ook weer wakker maar had gelukkig nog slaaptabletten over van Zuid Amerika. 

Verder nog niet zo veel gezien of gedaan. Vandaag ga ik een vriend opzoeken die ik in Cusco heb ontmoet en veel mensen komen terug naar Australie deze weken. Die moet ik dus allemaal even gaan opzoeken. De twee Belgische jongens hebben op mij gewacht in Sydney en we gaan over een week naar Mildura om wat fruit te gaan plukken. Hard werken, maar je kunt er goed mee verdienen als je er beter in wordt. Ben benieuwd!

Ik laat snel wat horen over hoe het hier is. Mocht iemand willen bellen, ik heb een telefoonnummer (dat nog werkt ook!):

+61450405062

Denk er wel aan dat het hier 11 uur later is.. :D

Knuffel van mij en Skippy!

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer